Sağlık

Kendinizi koronavirüsün alt varyantı BA.2.86’dan korumak için ne yapmalısınız?

İsrail, Danimarka, İngiltere ve ABD’de tespit edilen koronavirüsün alt varyantı BA.2.86 gündemdeki yerini koruyor. Bilim insanları bu varyant üzerinde çalışmalarını sürdürürken yeni varyantın bulaşıcılığı ve alınması gereken önlemler merak konusu oldu. Bu yeni varyant hakkında bilgi veren İstinye Üniversitesi (İSU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakayoğulları, BA.2.86 ile ilgili alınması gereken önlemleri de sıraladı.

Yaklaşık dört yıldır hayatımızda olan koronavirüsün yeni varyantı BA.2.86, gündemin en çok konuşulan konusu haline geldi. ‘Hayatın durduğu’ günlerin geri gelip gelmeyeceği endişesi de bu alt değişkene olan merakı artırdı. İstinye Üniversitesi (İSU) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakayoğulları BA.2.86 ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

 

“Araştırmalar halen devam ediyor”

İSU Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakaoğulları, son varyantın özellikleri ve mutasyonları hakkında şu bilgileri verdi:

“COVID-19 varyantı BA.2.86, virüsün aktif kısımlarında 35’ten fazla bölgede mutasyon taşıyor ve şu anda İsrail, Danimarka, ABD ve İngiltere’nin yanı sıra İsviçre, Güney Afrika ve birçok ülkede de görülüyor. Halk sağlığı yetkilileri, bilim adamlarının sosyal medyada ‘Pirola’ adını verdiği COVID alt değişkenini hâlâ araştırıyor. “Araştırmacılar ve bulaşıcı hastalık uzmanları, çok sayıda mutasyon nedeniyle BA.2.86’nın, yakın zamanda ortaya çıkan farklı bir varyantın KOVİD-19 aşısını veya bağışıklığını atlayabileceğinden şüpheleniyor.”

 

“Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tespit edildiği bildirildi.”

Doç. Bu varyantın ne kadar bulaşıcı olduğunun henüz bilinmediğini vurgulayan Prof. Dr.Dedeakaoğulları,

“Bazı mutasyonlar virüsün değerli özelliklerinde değişikliklere yol açabilir; bunlar arasında virüsün yayılma kabiliyetini ve/veya daha ciddi hastalık ve ölüme neden olma kabiliyetini etkileyen özellikler de vardır. Ayrıca test ve sıralama eksikliği nedeniyle şu ana kadar daha fazla vakanın bildirilebileceği düşünülüyor. “BA.2.86’nın ne kadar bulaşıcı olduğu henüz netlik kazanmamış olsa da, kişiden kişiye yayılabileceğinin mümkün göründüğü ve diğer yüksek oranda mutasyona uğramış alt değişkenlerin çoğunlukla bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde uzun süreli tedavi ile tespit edildiği bildirildi. enfeksiyonlar.”

 

“COVID-19 için kullanılan testler ve ilaçlar bu varyantta etkili görünüyor.”

COVİD-19’u tespit etmek için kullanılan testlerin ve tedavisinde kullanılan ilaçların da bu varyantta etkili olduğunu belirten İSÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huri Bulut Dedeakayoğulları sözlerine şöyle devam ediyor:

“Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden (CDC) alınan güncel bilgilere göre, COVID-19’u tespit etmek için kullanılan güncel testler ve tedavi etmek için kullanılan ilaçlar bu varyantta etkili görünüyor. Bilim insanları yakında güncellenecek olan Kovid-19 aşısının etkinliğini değerlendiriyor. CDC’nin mevcut değerlendirmesi, bu güncellenmiş aşının önemli hastalıkları ve hastaneye yatışları azaltmada etkili olacağı yönünde olsa da, şu anda bu varyantın daha ciddi hastalıklara neden olduğuna dair somut bir kanıt bulunmuyor. “Ek bilimsel veriler geliştirildikçe bu değerlendirme değişebilir.”

 

“BA.2.86’nın oldukça bulaşıcı olup olmayacağı açık değil.”

BA.2.86 varyantının bulaşıcı olup olmayacağına ilişkin endişelerin netlik kazanmadığının altını çizen Doç. Dr. Dedeakayoğulları şunları söyledi:

“Şu anda bu versiyonun öncekilerden daha hızlı yayılıp yayılmadığına veya daha ciddi hastalıklara neden olup olmadığına dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri insanları daha önce olduğu gibi Kovid-19 önleme yönergelerine uymaya çağırdı. Uzmanlar, birçok mutasyonun BA.2.86’yı önceki varyantlara kıyasla ‘yapı bakımından kökten farklı’ hale getirdiğini belirtiyor ancak BA.2.86’nın oldukça bulaşıcı olup olmayacağına dair endişeler belirsizliğini koruyor. BA.2.86’nın virüsün diğer varyantlarıyla rekabet edip edemeyeceği veya bağışıklık reaksiyonlarından kaçma konusunda bir avantaja sahip olup olmadığı halen araştırılmaktadır. Diğer COVİD-19 varyantlarında olduğu gibi BA.2.86 varyantında da öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları ve koku alma duyusunda değişiklik gibi benzer belirtiler görülüyor. “Farklı ülkelerde görülen olaylar benzer semptomlara sahip olup, virüsün yapısal farklılıkları açısından araştırmalar halen devam etmektedir.”

 

“Ortamı havalandırın, ellerinizi sık sık yıkayın”

Doç. Dr. Dedeakayoğulları, koronavirüsün alt varyantı BA.2.86’ya karşı korunmak için şu önerileri sıraladı:

“Şu anda bu varyantın ne kadar iyi yayıldığını bilmiyoruz ancak diğer varyantlarla aynı şekilde yayıldığını biliyoruz. Kendinizi ve başkalarını enfeksiyondan korumak için Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından önerilen aşağıdaki önlemleri almaya devam etmek, varyantın olası yayılmasını azaltmaya yardımcı olacaktır:

 

– Tavsiye edildiğinde COVID-19 aşılarınızı yaptırın

– Hastaysanız evde kalın

– Gerekirse COVID-19 testi yaptırın

– Hastalanma riskiniz yüksekse tedavi olun

– Maske takmayı tercih ederseniz burnunuza ve ağzınıza tam oturan, yüksek kaliteli bir maske takın.

– Ortamınızdaki havalandırmayı iyileştirin

– Ellerinizi sık sık yıkayın.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu